Tájékoztatjuk Látogatóinkat! A Tropicarium két részlegén felújítási és átalakítási munkálatok folynak. Ettől függetlenül a teljes terület megtekinthető, a főbb látványosságokat (cápaalagút, rájasimogató) nem érinti. A munkálataink célja az Önök tropicarium-élményének fokozása. Előreláthatólag június végén fejezzük be a munkálatokat. A kellemetlenségekért elnézésüket kérjük és megértésüket köszönjük: Tropicarium Vezetősége

Növényvilág, technika

NÖVÉNYVILÁG

Ha egy terület élővilágát szeretnénk bemutatni, akkor a növényekről sem feledkezhetünk meg. Nemcsak a trópusok, hanem a víz alatti élet növényzetét is megfigyelhetik nálunk az érdeklődők. A hazai halakat bemutató tavaknál nyírfa és szomorúfűz, a sekélyebb részen gyékények és nádas ad búvóhelyet és árnyékot. A trópusi esőerdő hangulatát hatalmas, több méteres kislevelű (Ficus benjamina) és hosszúlevelű fikuszok (Ficus longifolia) teszik élethűvé. A halfarok pálmák (Caryota mitis) is kedvelik párás környezetet.

aA botpálmák (Rhapis) és a kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) is óriásira nőtt az aligátoroknál. A nyílméregbékák meleg, nedves terráriumaiban virít a kapaszkodó fikusz (Ficus pumila) és virágoznak a broméliák. Az orrszarvú leguánok szárazabb, félsivatagos környezetét kedveli a pálmaliliom vagy más néven jukka (Yucca) is. A trópusi édesvízi akváriumokat hosszúra nőtt valiznéria (Vallisneria) és jávai moha (Taxiphyllum barbieri) díszíti. A tengeri akváriumok növényvilágában az algák dominálnak.

A „SZŰRŐHÁZ”

A szűrőhátteret hatalmas tornyok, tartályok és gépek adják, ezekben fordul meg a Tropicarium közel 2 millió liternyi vize naponta többször is. Mechanikai, kémiai és biológiai szűrést is alkalmazunk, így biztosítva a természeteshez hasonló víztisztítást.

Mechanikai szűrés alatt azt értjük, amikor bizonyos méretű szűrőn folyatjuk át a vizet, melyből a nagyobb szennyeződések fennakadnak a lyukakon.
A kémiai szűrés során bizonyos, a vízben oldott anyagok kötődnek meg és szűrődnek ki. Ilyenkor olyan különleges készítményeken keresztül áramlik át a víz, melyek megkötik a káros, felesleges oldott anyagokat.
A biológiai szűrés esetében élőlényeket, baktériumokat használunk arra, hogy a rajtuk átfolyó vízből a szennyeződéseket kitakarítsák.
A víz minőségét speciális műszerek segítségével ellenőrizzük, naponta mérve a különböző vízparamétereket, korrigálva a megfelelőtől való eltéréseket.

A sós víz készítése:
A tengeri akváriumainkhoz használt sós vizet nekünk kell előállítani. Ma már több cég foglalkozik akváriumi sókeverékek készítésével, akár külön igények szerint is, például a korallos akváriumokhoz. Ezt a sót azonban nem csapvízben, hanem lágyvízben célszerű oldani. A megfelelő sűrűségűre kevert sós víz pedig az akváriumokba kerül. Mivel több millió liter vízről beszélünk, a felhasznált só mennyiségét is tonnákban számoljuk.