Galéria

Kajmán terrárium

Cuvier-törpekajmán - Paleosuchus palpebrosus

Méret: 1,5 m és 7 kg.

Elterjedés: Dél-Amerika északi része.

Táplálék: ebihal, béka, csiga, rák, ízeltlábú, kisebb hal.

Érdekesség: a krokodilfélék legkisebb képviselője. A nőstény 10-25 tojást rak a hímmel együtt épített fészekbe. Kb. 90 nap után kelnek ki a kicsik, akiket az anya vagy néha az apa is a vízbe szállít, majd tovább védelmez. A nemek közti különbség elhanyagolható, így csak a nemi szerv kifordításával állapítható meg biztosan az ivar. A mi kajmánunk hím.

Varánusz terrárium

Árgus varánusz - Varanus panoptes horni

Méret: 120-140 cm

Elterjedés: Észak-Ausztrália és Új-Guinea.

Táplálék: ragadozó; rovarok, kisemlősök és hüllők.

Érdekesség: Az árgus varánuszok időnként farkukra támaszkodva két lábra állnak, és így kémlelik a környéket. Ez segíti őket a zsákmány vagy a lehetséges veszélyforrások mihamarábbi észlelésében.

Leopárdgekkó terrárium

Leopárdgekkó - Eublepharis macularius

Méret: 25 cm

Elterjedés: Irán, Pakisztán és Afganisztán egyes területein fordul elő.

Táplálék: ízeltlábúakkal táplálkozik.

Érdekesség: A leopárdgekkó névadó pettyes színezete csak felnőtt korára alakul ki, a kicsik még keresztsávos barna és sárga mintásak. Sok más gekkóval szemben képesek a pislogásra, viszont náluk az emlősökkel ellentétben az alsó szemhéj mozdul el felfelé. A farkukban zsírt raktároznak, így a farkuk vastagságából következtethetünk, hogy az állat milyen kondícióban van.

Orrszarvú leguános terrárium

Orrszarvú leguán - Cyclura cornuta

Méret: 122 cm és 48 kg.

Elterjedés: csak Hispaniola szigete.

Táplálék: levél, mag, virág, gyümölcs, néha ízeltlábú, döghús.

Érdekesség: párzás után kb. 40 nappal a nőstény mély lyukat ás, ebbe rakja 5-20 tojását. Fogságban akár 20 évig is élhet. Veszélyeztetett!

Kis terráriumok

Festőbéka - Dendrobates tinctorius

Méret: 6 cm és 0,01 kg.

Elterjedés: Surinam, Francia Guyana, Brazília.

Táplálék: ragadozó; apró, élő ízeltlábúak, férgek.

Érdekesség: a nyílméregbékák rendkívül élénk színűek, ezzel jelzik, hogy mérget tartalmaznak. Bőrükben a Föld talán legerősebb mérge, a batrachotoxin termelődik. Az indiánok vadászatra használták ezt az erős mérget, ebbe mártogatva a nyílhegyet. Ezzel a nyíllal elég volt megkarcolni a prédát, az rövidesen belehalt a mérgezésbe. Főzés hatására viszont elbomlik, ezért ehetővé válik az áldozat.

Sárgaszalagos nyílméregbéka - Dendrobates leucomelas

Feketelábú nyílméregbéka - Phyllobates bicolor

Kék nyílméregbéka - Dendrobates azureus

Arany famászóbéka - Dendrobates auratus

Sárga csíkos nyílméregbéka - Dendrobates truncatus

Háromcsíkos nyílméregbéka - Epipedobates anthonyi

Sávos nyílméregbéka - Phyllobates vittatus

Hosszúfarkú fűgyík - Takydromus sexlineatus

Méret: 30 cm 

Elterjedés: Délkelet-Ázsia területein széles körben elterjedt (Délkelet-Kína, Vietnam, Indonézia stb.).

Táplálék: apró ízeltlábúakkal táplálkozik

Érdekesség: A hosszúfarkú fűgyík legnagyobb érdekessége talán szokatlanul hosszú farka. Ez kíválóan segíti élőhelyén a hosszú fűszálakon való közlekedésben. A gyíkok maga 6 cm-es testhosszához általában egy 20-25 cm hosszú farok párosul.

A nemek időnként a karjuk mozgatásával kommunikálnak. A két nem mellesleg nagyon hasonlóan néz ki. 2-4 tojásukat általában a fűcsomók közé, alá tojják le.

Vöröstorkú anolisz – Anolis carolinensis

Méret: 15 cm 

Elterjedés: Dél-Karolina államtól délre, egészen Florida legdélebbi részéig előfordul, sőt Kubában is megtalálható. A Hawaii-szigetekre betelepítették.

Táplálék: apró ízeltlábúakkal táplálkozik

Érdekesség: Amerikában “amerikai kaméleonként” is emlegetik ezt a leguánfélékkel rokon fajt. A kaméleonokhoz semmi köze viszont képes színét barnára vagy zöldre változtatni.

A hím bólogatással és rózsaszínes toroklebenyét kifeszítve–mely nyugalmi állapotban nem látható-  udvarol a nőstényeknek.

Új-Kaledóniai vitorlás gekkó - Correlophus ciliatus

Méret: 21-23 cm

Elterjedés: Ausztráliától északkeletre, Új-Kaledóniában fordul elő.

Táplálék: ízeltlábúakkal és esetenként gyümölcsökkel táplálkozik

Érdekesség: Ezt   a  kis gekkót már egyre gyakrabban tartják terráriumokban is, pedig  ezelőtt  sokáig  már – már  azt  hitték   kipusztult  a  természetben ,  1994 – ben fedezték  fel  újra.  Elsősorban  rovarokkal táplálkozik ,  azonban  szívesen  fogyaszt túlérett  gyümölcsöket  vagy  nektárt  is. Könnyen  megérhetik  a  20  éves  kort.

Képes a színe változtatására. Gyakran egész más színe van napközben és az éjszaka során, de színe akár az egyed  fejlődése  alatt  is változhat. Színük lehet sárga, barna, vörös, narancssárga különféle mintázattal.

Fehérpamacsos selyemmajom kifutó

Fehérpamacsos selyemmajom - Callithrix jacchus

Méret: 15 cm és 0,36 kg.

Elterjedés: Északkelet-Brazília.

Táplálék: fanedv, ízeltlábú, virág, gyümölcs.

Érdekesség: 2-13 fős családokban élnek, ahol a papa és a mama a vezető. Csak a vezér nőstény szaporodik, a csapat fiatal nőstényeit hormonálisan gátolja. Többnyire ikrek az utódok.

Zöld aguti – Dasyprocta azarae

Méret: 70 cm

Elterjedés: a zöld aguti Brazilia, Paraguay és Argentina esőerdeinek és füves területeinek a lakója.

Táplálék: növények, gyümölcsök és magok

Érdekesség: Az agutik az esőerdők talajszintjén mozgó rágcsálók. Gyakran járnak majomcsapatok nyomában, akik sok gyümölcsöt hullajtanak le a fákról, így az agutik könnyen hozzájuthatnak a számukra túl magasan lévő gyümölcsökhöz. Élőhelyén ő az egyetlen állatfaj, mely  erős fogaival fel tudja törni a brazil dió kemény héját.

Rulrul - Rollulus roulroul

Méret: 27 cm és 0,2 kg.

Elterjedés: Maláj-félsziget, Szumátra és Borneó.

Táplálék: mindenevő; rovarok, férgek, gyümölcsök, magvak.

Érdekesség: a tojó 5-6 tojást rak, a kicsiket együtt vezetik a kakassal és rovarokkal kínálják őket. Nappal a talajon kapirgálnak, míg éjszakára bokrokra, fákra szállnak fel aludni.

Gömb terráriumok

Óriás erdei imádkozó sáska - Hierodula majuscula

Méret: 7 cm

Elterjedés: Ausztrália északi, trópusi területein fordul elő.

Táplálék: más ízeltlábúakkal táplálkozik

Érdekesség: Az Ausztráliában élő imádkozó sáska fajok közül ő nő a legnagyobbra.  Az imádkozó sáskák nagyon jól álcázzák magukat, így ha kisebb rovar ér a közelükbe, egy villámgyors mozdulattal elkapják. Sajnos a hímek sincsenek biztonságban, ugyanis ha párzás közben a nőstény megéhezik, néha előfordul, hogy a hímmel csillapítja éhségét. A szaporodás kapcsán ez úgy jelenthet előnyt, hogy a jóllakott nőstény több petét rakhat le, így a nagyobb számok alapján nagyobb az esély, hogy a hím utódai közül életben maradjanak és továbbvigyék apjuk génjeit.

Az imádkozó sáskák nevükkel ellentétben inkább a csótányokkal, mintsem a sáskákkal állnak közelebbi rokonságban. Az imádkozó jelző a jellegzetesen tartott fogólábaikra utal. Ha a közelükbe ér zsákmányuk, ezzel ragadják meg.

Bütykös csótány

Méret: 6-8 cm

Elterjedés: Madagaszkár

Táplálék: gyümölcsök, növények, növényi korhadék.

Érdekesség: Az egyik legnagyobb csótányfaj, és a legtöbb fajtól eltérően nem rendelkezik szárnyakkal. Gyakran nevezik sziszegő csótánynak is, ugyanis ha veszélyben érzi magát, sziszegéshez hasonló hangot ad ki magából (testüket összepréselik és a légcsöveikből kiáramló levegő adja ezt a hangot).Nagyjából egy éves korukban válnak ivaréretté. A fiatal egyedek egy kolóniában élnek szüleikkel, mert az emésztésükhöz nélkülözhetetlen baktériumflórát a szülők ürülékének elfogyasztásával szerzik be, így fogságban sem választhatók el. A hímek nagy bütykökkel rendelkeznek és ezzel egymást lökdösve párharcot vívnak.

Paradicsombéka - Dyscophus guineti

Méret: 6-9,5 cm

Elterjedés: Madagaszkár

Táplálék: Ízeltlábúak

Érdekesség: A paradicsombékák neve nagyon találó, ugyanis színben és alakban is meglehetősen hasonlóak egy érett paradicsomhoz. A nőstények nagyobbra nőnek a hímeknél. Ha veszélyben érzik magukat, felfújják a testüket és ragacsos, fehér váladékot választanak ki a bőrükön keresztül. A paradicsombékák akár 10 évig is elélhetnek.

Kaméleonos terrárium

Párduckaméleon - Furcifer pardalis

Méret: 45-50 cm

Elterjedés: Madagaszkár, de betelepítették Mauritius és Réunion szigetére.

Táplálék: különféle ízeltlábúak.

Érdekesség: A kaméleonoknak három különleges tulajdonságuk van. Leghíresebb talán a színváltoztató képességük. Ez azonban kissé eltér a közhiedelemben eltérő képpel, ugyanis nem tudják bármilyenre változtatni a színüket, a színezetük többnyire a hangulatuktól függ. Másik érdekességük, hogy a szemüket egymástól függetlenül tudják mozgatni. A zsákmány megragadását is tisztes távolból meg tudják kezdeni, ugyanis kilőhető nyelvük rendkívűl rugalmas, akár a testhosszuk kétszeresének megfelelő távolságban is elérheti a kiszemelt rovart.

Egyes elterjedési területekre jellemző a egy-egy kaméleon színváltozat. A Nosey Beből és Ambanjából tipikusan kékek, viszont a Diego Suarezből és Sambavából származók pirosak, zöldek vagy narancssárgák. A hímekre jellemzőek a legpompásabb színek. A nőstények színe nem csak szerényebb, gyakran méretük is csak fele a hímekének.

Mongúz terrárium

Törpemongúz - Helogale parvula

Méret: 20-30 cm

Elterjedés: Afrika keleti és déli része

Táplálék: gerinctelenek, kisebb gerincesek, akár kígyók is.

Érdekesség: A törpemongúzok csapatokban élnek, melyek a 30 fős létszámot is elérhetik. Táplálékkeresésnél, csapatosan a nagyobb prédával – például kígyóval- is elbírnak. Csak a csapat domináns nősténye szaporodik, 54 nap vemhesség után 2-4 kölyköt hoz világra.

Az itt látható törpemongúz fiúk születésekor anyjuk elpusztult, így kézzel nevelték fel őket a Fővárosi Állatkertben. Riki-tiki és Bendegúz ezután kerültek hozzánk, és még mindig nagyon barátságosak és kíváncsiak az emberekkel.

Ausztrál terrárium

Kéknyelvű szkink - Tiliqua scincoides

Méret: 50 cm

Elterjedés: a kéknyelvű szkink, Ausztrália szárazabb területeit, félsivatagait, füves-bozótos helyeit népesíti be. Új-Guineán is előfordul.

Táplálék: mindenevő; rovarokkal, csigákkal és gyümölcsökkel is táplálkozik

Érdekesség: Feltűnően kék nyelvét általában a ragadozók elijesztésére használja. Ha veszélyben érzi magát, teleszívja magát levegővel, száját kitátva és nyelvét kiöltve próbálja elrettenteni támadóját.

Galléros gyík – Chlamydosaurus kingii

Méret: 85 cm

Elterjedés: Észak- és Északnyugat-Ausztráliában, valamint Indonézia és Pápua Új-Guinea területén fordul elő.

Táplálék: rovarokkal és apró gerincesekkel táplálkozik

Érdekesség: a galléros gyík kifeszített gallérját leggyakrabban a ragadozók elrettentésére alkalmazza. Ilyenkor félelmetesebbnek és nagyobbnak látszik. Ha ez nem elég, akkor két lábra állva egy gyorsan elszalad a következő fáig, melyre gyorsan felkapaszkodik, hogy elkerülje támadóját.

Zöld leguán terrárium

Zöld leguán- Iguana iguana

Méret: 200 cm

Elterjedés: Amerika trópusi területein és néhány Karib-tengeri szigeten fordul elő.

Táplálék: növényevő; levelek, gyümölcsök időnként ízeltlábúak.

Érdekesség: több területre betelepítették. A zöld leguán élőhelyén időnként el is fogyasztják, de van ahol parkokban találkozhatunk szabadon mászkáló példányaival. Gyakran napoznak víz fölé nyúló faágakon és ha veszély éri őket a vízbe vetik magukat.

Zöld aguti – Dasyprocta azarae

Méret: 70 cm

Elterjedés: a zöld aguti Brazilia, Paraguay és Argentina esőerdeinek és füves területeinek a lakója.

Táplálék: növények, gyümölcsök és magok

Érdekesség: Az agutik az esőerdők talajszintjén mozgó rágcsálók. Gyakran járnak majomcsapatok nyomában, akik sok gyümölcsöt hullajtanak le a fákról, így az agutik könnyen hozzájuthatnak a számukra túl magasan lévő gyümölcsökhöz. Élőhelyén ő az egyetlen állatfaj, mely  erős fogaival fel tudja törni a brazil dió kemény héját.