Galéria

[vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Kajmán terrárium”]

Cuvier-törpekajmán - Paleosuchus palpebrosus

Méret: 1,5 m és 7 kg.

Elterjedés: Dél-Amerika északi része.

Táplálék: ebihal, béka, csiga, rák, ízeltlábú, kisebb hal.

Érdekesség: a krokodilfélék legkisebb képviselője. A nőstény 10-25 tojást rak a hímmel együtt épített fészekbe. Kb. 90 nap után kelnek ki a kicsik, akiket az anya vagy néha az apa is a vízbe szállít, majd tovább védelmez. A nemek közti különbség elhanyagolható, így csak a nemi szerv kifordításával állapítható meg biztosan az ivar. A mi kajmánunk hím.

[/vc_tta_tour]
[vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Varánusz terrárium”]

Árgus varánusz - Varanus panoptes horni

Méret: 120-140 cm

Elterjedés: Észak-Ausztrália és Új-Guinea.

Táplálék: ragadozó; rovarok, kisemlősök és hüllők.

Érdekesség: Az árgus varánuszok időnként farkukra támaszkodva két lábra állnak, és így kémlelik a környéket. Ez segíti őket a zsákmány vagy a lehetséges veszélyforrások mihamarábbi észlelésében.

[/vc_tta_tour]
[vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Leopárdgekkó terrárium”]

Leopárdgekkó - Eublepharis macularius

Méret: 25 cm

Elterjedés: Irán, Pakisztán és Afganisztán egyes területein fordul elő.

Táplálék: ízeltlábúakkal táplálkozik.

Érdekesség: A leopárdgekkó névadó pettyes színezete csak felnőtt korára alakul ki, a kicsik még keresztsávos barna és sárga mintásak. Sok más gekkóval szemben képesek a pislogásra, viszont náluk az emlősökkel ellentétben az alsó szemhéj mozdul el felfelé. A farkukban zsírt raktároznak, így a farkuk vastagságából következtethetünk, hogy az állat milyen kondícióban van.

[/vc_tta_tour]
[vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Orrszarvú leguános terrárium”]

Orrszarvú leguán - Cyclura cornuta

Méret: 122 cm és 48 kg.

Elterjedés: csak Hispaniola szigete.

Táplálék: levél, mag, virág, gyümölcs, néha ízeltlábú, döghús.

Érdekesség: párzás után kb. 40 nappal a nőstény mély lyukat ás, ebbe rakja 5-20 tojását. Fogságban akár 20 évig is élhet. Veszélyeztetett!

[/vc_tta_tour]
[vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Kis terráriumok”]

Festőbéka - Dendrobates tinctorius

Méret: 6 cm és 0,01 kg.

Elterjedés: Surinam, Francia Guyana, Brazília.

Táplálék: ragadozó; apró, élő ízeltlábúak, férgek.

Érdekesség: a nyílméregbékák rendkívül élénk színűek, ezzel jelzik, hogy mérget tartalmaznak. Bőrükben a Föld talán legerősebb mérge, a batrachotoxin termelődik. Az indiánok vadászatra használták ezt az erős mérget, ebbe mártogatva a nyílhegyet. Ezzel a nyíllal elég volt megkarcolni a prédát, az rövidesen belehalt a mérgezésbe. Főzés hatására viszont elbomlik, ezért ehetővé válik az áldozat.

Sárgaszalagos nyílméregbéka - Dendrobates leucomelas

Feketelábú nyílméregbéka - Phyllobates bicolor

Kék nyílméregbéka - Dendrobates azureus

Arany famászóbéka - Dendrobates auratus

Sárga csíkos nyílméregbéka - Dendrobates truncatus

Háromcsíkos nyílméregbéka - Epipedobates anthonyi

Sávos nyílméregbéka - Phyllobates vittatus

Hosszúfarkú fűgyík - Takydromus sexlineatus

Méret: 30 cm 

Elterjedés: Délkelet-Ázsia területein széles körben elterjedt (Délkelet-Kína, Vietnam, Indonézia stb.).

Táplálék: apró ízeltlábúakkal táplálkozik

Érdekesség: A hosszúfarkú fűgyík legnagyobb érdekessége talán szokatlanul hosszú farka. Ez kíválóan segíti élőhelyén a hosszú fűszálakon való közlekedésben. A gyíkok maga 6 cm-es testhosszához általában egy 20-25 cm hosszú farok párosul.

A nemek időnként a karjuk mozgatásával kommunikálnak. A két nem mellesleg nagyon hasonlóan néz ki. 2-4 tojásukat általában a fűcsomók közé, alá tojják le.

Vöröstorkú anolisz – Anolis carolinensis

Méret: 15 cm 

Elterjedés: Dél-Karolina államtól délre, egészen Florida legdélebbi részéig előfordul, sőt Kubában is megtalálható. A Hawaii-szigetekre betelepítették.

Táplálék: apró ízeltlábúakkal táplálkozik

Érdekesség: Amerikában “amerikai kaméleonként” is emlegetik ezt a leguánfélékkel rokon fajt. A kaméleonokhoz semmi köze viszont képes színét barnára vagy zöldre változtatni.

A hím bólogatással és rózsaszínes toroklebenyét kifeszítve–mely nyugalmi állapotban nem látható-  udvarol a nőstényeknek.

Új-Kaledóniai vitorlás gekkó - Correlophus ciliatus

Méret: 21-23 cm

Elterjedés: Ausztráliától északkeletre, Új-Kaledóniában fordul elő.

Táplálék: ízeltlábúakkal és esetenként gyümölcsökkel táplálkozik

Érdekesség: Ezt   a  kis gekkót már egyre gyakrabban tartják terráriumokban is, pedig  ezelőtt  sokáig  már – már  azt  hitték   kipusztult  a  természetben ,  1994 – ben fedezték  fel  újra.  Elsősorban  rovarokkal táplálkozik ,  azonban  szívesen  fogyaszt túlérett  gyümölcsöket  vagy  nektárt  is. Könnyen  megérhetik  a  20  éves  kort.

Képes a színe változtatására. Gyakran egész más színe van napközben és az éjszaka során, de színe akár az egyed  fejlődése  alatt  is változhat. Színük lehet sárga, barna, vörös, narancssárga különféle mintázattal.

[/vc_tta_tour][vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Fehérpamacsos selyemmajom kifutó”]

Fehérpamacsos selyemmajom - Callithrix jacchus

Méret: 15 cm és 0,36 kg.

Elterjedés: Északkelet-Brazília.

Táplálék: fanedv, ízeltlábú, virág, gyümölcs.

Érdekesség: 2-13 fős családokban élnek, ahol a papa és a mama a vezető. Csak a vezér nőstény szaporodik, a csapat fiatal nőstényeit hormonálisan gátolja. Többnyire ikrek az utódok.

Zöld aguti – Dasyprocta azarae

Méret: 70 cm

Elterjedés: a zöld aguti Brazilia, Paraguay és Argentina esőerdeinek és füves területeinek a lakója.

Táplálék: növények, gyümölcsök és magok

Érdekesség: Az agutik az esőerdők talajszintjén mozgó rágcsálók. Gyakran járnak majomcsapatok nyomában, akik sok gyümölcsöt hullajtanak le a fákról, így az agutik könnyen hozzájuthatnak a számukra túl magasan lévő gyümölcsökhöz. Élőhelyén ő az egyetlen állatfaj, mely  erős fogaival fel tudja törni a brazil dió kemény héját.

Rulrul - Rollulus roulroul

Méret: 27 cm és 0,2 kg.

Elterjedés: Maláj-félsziget, Szumátra és Borneó.

Táplálék: mindenevő; rovarok, férgek, gyümölcsök, magvak.

Érdekesség: a tojó 5-6 tojást rak, a kicsiket együtt vezetik a kakassal és rovarokkal kínálják őket. Nappal a talajon kapirgálnak, míg éjszakára bokrokra, fákra szállnak fel aludni.

[/vc_tta_tour][vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Gömb terráriumok”]

Óriás erdei imádkozó sáska - Hierodula majuscula

Méret: 7 cm

Elterjedés: Ausztrália északi, trópusi területein fordul elő.

Táplálék: más ízeltlábúakkal táplálkozik

Érdekesség: Az Ausztráliában élő imádkozó sáska fajok közül ő nő a legnagyobbra.  Az imádkozó sáskák nagyon jól álcázzák magukat, így ha kisebb rovar ér a közelükbe, egy villámgyors mozdulattal elkapják. Sajnos a hímek sincsenek biztonságban, ugyanis ha párzás közben a nőstény megéhezik, néha előfordul, hogy a hímmel csillapítja éhségét. A szaporodás kapcsán ez úgy jelenthet előnyt, hogy a jóllakott nőstény több petét rakhat le, így a nagyobb számok alapján nagyobb az esély, hogy a hím utódai közül életben maradjanak és továbbvigyék apjuk génjeit.

Az imádkozó sáskák nevükkel ellentétben inkább a csótányokkal, mintsem a sáskákkal állnak közelebbi rokonságban. Az imádkozó jelző a jellegzetesen tartott fogólábaikra utal. Ha a közelükbe ér zsákmányuk, ezzel ragadják meg.

Bütykös csótány

Méret: 6-8 cm

Elterjedés: Madagaszkár

Táplálék: gyümölcsök, növények, növényi korhadék.

Érdekesség: Az egyik legnagyobb csótányfaj, és a legtöbb fajtól eltérően nem rendelkezik szárnyakkal. Gyakran nevezik sziszegő csótánynak is, ugyanis ha veszélyben érzi magát, sziszegéshez hasonló hangot ad ki magából (testüket összepréselik és a légcsöveikből kiáramló levegő adja ezt a hangot).Nagyjából egy éves korukban válnak ivaréretté. A fiatal egyedek egy kolóniában élnek szüleikkel, mert az emésztésükhöz nélkülözhetetlen baktériumflórát a szülők ürülékének elfogyasztásával szerzik be, így fogságban sem választhatók el. A hímek nagy bütykökkel rendelkeznek és ezzel egymást lökdösve párharcot vívnak.

Paradicsombéka - Dyscophus guineti

Méret: 6-9,5 cm

Elterjedés: Madagaszkár

Táplálék: Ízeltlábúak

Érdekesség: A paradicsombékák neve nagyon találó, ugyanis színben és alakban is meglehetősen hasonlóak egy érett paradicsomhoz. A nőstények nagyobbra nőnek a hímeknél. Ha veszélyben érzik magukat, felfújják a testüket és ragacsos, fehér váladékot választanak ki a bőrükön keresztül. A paradicsombékák akár 10 évig is elélhetnek.

[/vc_tta_tour]
[vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Kaméleonos terrárium”]

Párduckaméleon - Furcifer pardalis

Méret: 45-50 cm

Elterjedés: Madagaszkár, de betelepítették Mauritius és Réunion szigetére.

Táplálék: különféle ízeltlábúak.

Érdekesség: A kaméleonoknak három különleges tulajdonságuk van. Leghíresebb talán a színváltoztató képességük. Ez azonban kissé eltér a közhiedelemben eltérő képpel, ugyanis nem tudják bármilyenre változtatni a színüket, a színezetük többnyire a hangulatuktól függ. Másik érdekességük, hogy a szemüket egymástól függetlenül tudják mozgatni. A zsákmány megragadását is tisztes távolból meg tudják kezdeni, ugyanis kilőhető nyelvük rendkívűl rugalmas, akár a testhosszuk kétszeresének megfelelő távolságban is elérheti a kiszemelt rovart.

Egyes elterjedési területekre jellemző a egy-egy kaméleon színváltozat. A Nosey Beből és Ambanjából tipikusan kékek, viszont a Diego Suarezből és Sambavából származók pirosak, zöldek vagy narancssárgák. A hímekre jellemzőek a legpompásabb színek. A nőstények színe nem csak szerényebb, gyakran méretük is csak fele a hímekének.

[/vc_tta_tour]
[vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Mongúz terrárium”]

Törpemongúz - Helogale parvula

Méret: 20-30 cm

Elterjedés: Afrika keleti és déli része

Táplálék: gerinctelenek, kisebb gerincesek, akár kígyók is.

Érdekesség: A törpemongúzok csapatokban élnek, melyek a 30 fős létszámot is elérhetik. Táplálékkeresésnél, csapatosan a nagyobb prédával – például kígyóval- is elbírnak. Csak a csapat domináns nősténye szaporodik, 54 nap vemhesség után 2-4 kölyköt hoz világra.

Az itt látható törpemongúz fiúk születésekor anyjuk elpusztult, így kézzel nevelték fel őket a Fővárosi Állatkertben. Riki-tiki és Bendegúz ezután kerültek hozzánk, és még mindig nagyon barátságosak és kíváncsiak az emberekkel.

[/vc_tta_tour]
[vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Ausztrál terrárium”]

Kéknyelvű szkink - Tiliqua scincoides

Méret: 50 cm

Elterjedés: a kéknyelvű szkink, Ausztrália szárazabb területeit, félsivatagait, füves-bozótos helyeit népesíti be. Új-Guineán is előfordul.

Táplálék: mindenevő; rovarokkal, csigákkal és gyümölcsökkel is táplálkozik

Érdekesség: Feltűnően kék nyelvét általában a ragadozók elijesztésére használja. Ha veszélyben érzi magát, teleszívja magát levegővel, száját kitátva és nyelvét kiöltve próbálja elrettenteni támadóját.

Galléros gyík – Chlamydosaurus kingii

Méret: 85 cm

Elterjedés: Észak- és Északnyugat-Ausztráliában, valamint Indonézia és Pápua Új-Guinea területén fordul elő.

Táplálék: rovarokkal és apró gerincesekkel táplálkozik

Érdekesség: a galléros gyík kifeszített gallérját leggyakrabban a ragadozók elrettentésére alkalmazza. Ilyenkor félelmetesebbnek és nagyobbnak látszik. Ha ez nem elég, akkor két lábra állva egy gyorsan elszalad a következő fáig, melyre gyorsan felkapaszkodik, hogy elkerülje támadóját.

[/vc_tta_tour]
[vc_tta_tour style=”modern” color=”blue” active_section=”1″ title=”Zöld leguán terrárium”]

Zöld leguán- Iguana iguana

Méret: 200 cm

Elterjedés: Amerika trópusi területein és néhány Karib-tengeri szigeten fordul elő.

Táplálék: növényevő; levelek, gyümölcsök időnként ízeltlábúak.

Érdekesség: több területre betelepítették. A zöld leguán élőhelyén időnként el is fogyasztják, de van ahol parkokban találkozhatunk szabadon mászkáló példányaival. Gyakran napoznak víz fölé nyúló faágakon és ha veszély éri őket a vízbe vetik magukat.

Zöld aguti – Dasyprocta azarae

Méret: 70 cm

Elterjedés: a zöld aguti Brazilia, Paraguay és Argentina esőerdeinek és füves területeinek a lakója.

Táplálék: növények, gyümölcsök és magok

Érdekesség: Az agutik az esőerdők talajszintjén mozgó rágcsálók. Gyakran járnak majomcsapatok nyomában, akik sok gyümölcsöt hullajtanak le a fákról, így az agutik könnyen hozzájuthatnak a számukra túl magasan lévő gyümölcsökhöz. Élőhelyén ő az egyetlen állatfaj, mely  erős fogaival fel tudja törni a brazil dió kemény héját.

[/vc_tta_tour]