A cápák visszatérnek

A cápák visszatérnek

2016-09-02

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Az exkluzív Cápák hete filmek szeptember végéig magyar nyelven is elérhetőek a www.sharkweekonline.com/hu  oldalon.

A cápák lenyűgöző állatok, fontos szerepük van az óceánok ökoszisztémájának fenntartásában. Ennek ellenére sok cápafaj veszélybe került a vadászatok és a túlhalászás következtében. Lényeges, hogy ezek a létfontosságú ragadozók továbbra is megőrizzék szerepüket az óceánok táplálékláncában. Első lépés a tudatosság, amiből mindenki kiveheti a részét azzal, hogy jobban megismeri ezeket a csodálatos teremtményeket.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2339″ img_size=”full” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]A számos elismert tengerbiológussal és tudományos intézménnyel folytatott együttműködés jóvoltából a Cápák hete amellett, hogy ismerteti a legújabb tudományos eredményeket és felfedezéseket, betekintést nyújt e csodálatos tengeri lények világába. A világ leghatalmasabb nagy fehér cápája, Deep Blue állítólag Guadalupe szigeténél él. Greg Skomal tengerbiológus és csapata a keresésére indult, s így többek között azt is sikerült lefilmezniük milyen stratégiával és taktikákkal csalják csapdába áldozataikat a nagy fehér cápák. Sőt! A mélység ragadozóiban nézők még egy valóságos cápatámadást is megtekinthetnek.

A makócápával ugyan már korábban is találkozhattak, A makócápa visszatérben teljesen új, izgalmas cápakalandokat láthatnak a Discovery Channel nézői. A makócápákat csak „óriásnak” nevezik a halászok – ugyanis ha elérik a 3 métert és a 450 kilót, különös átalakuláson mennek át: egyre titokzatosabbá válnak, és olyan nagyobb zsákmányra kezdenek vadászni, mint a fókák. A nézők most tanúi lehetnek annak, ahogy Keith Poe profi cápavadász, valamint Greg Stuntz és Matt Ajemain tengerbiológusok és csapatuk a legkorszerűbb technika segítségével élve próbálnak befogni egy 450 kilós példányt.

A Cápák hete további kínálatából:

Chris Fallows, a híres cápafotós immár nyolcadik kalandjára indul a „Cápák a levegőben” sorozatban – ezúttal Jeff Kurr cápaszakértő és Neil Hammerschlag cápakutató társaságában azt próbálja feltérképezni, hogyan ejtik el áldozataikat a nagy fehér cápák a teljes sötétségben. A Cápák a levegőben: Éjszakai vadászat során kiderül, hogy a fehér cápák nagyon jól vadásznak fényben és sötétségben is, de vajon hogyan képesek erre?

Eli Roth ebben az évben is visszatér a Cápák hete: Visszaszámlálás házigazdájaként. Bemutatja a nézőknek a Cápák hete történetének leghatalmasabb cápáit, a rajongók által készített videókat, beharangozza az előzeteseket és a legizgalmasabb pillanatokat, amiket a Cápák hete programjában láthatunk.

Vajon melyik fajt tartják a világ leghalálosabb cápájának? Dr. Michael Domeier és Dr. Barry Bruce A leghalálosabb cápa című epizódban a ritka óceáni fehéruszonyú cápa nyomába erednek, hogy kiderítsék: valóban rászolgált-e erre a címre. A történetek alapján igen, és amikor a kutatók a Bahamáknál és Hawaii partjainál a mélybe merülnek, hirtelen szemtől szembe találják magukat ezzel az igen veszélyes ragadozóval..

A dél-amerikai Serena folyó egy másik veszélyes faj, a 12-14 méter hosszú hegyesorrú krokodil lakóhelye. A dzsungel cápáiban a nézők Dr. Craig O’Connellt és a cápafotós Andy Casagrandet kísérhetik el Costa Rica esőerdőibe, ahol arra keresik a választ, hogy, a fiatal bikacápák miért úsznak a folyón felfelé és hogyan kerülik el a krokodilokat. O’Connell szerint mindez a krokodilok szagával lehet összefüggésben, ezért készíti el az első cápariasztó kivonatot, ami működni látszik. Emellett a Cápák hete egy olyan felfedezést is bemutat, ami később emberéleteket menthet meg.

Évmilliók óta tart a harc a fókák és a nagy fehér cápák között, amiben egy újabb csatatér jelent meg a térképen: Cape Cod. Ez a terület teljesen más, mint az eddigi sziklás partok, a nagy fehér cápáknak pedig ezért új vadász-módszerhez kell folyamondniuk. Dr. Greg Skomal és csapata annak okát keresik, hogy miért miért jöttek ide és itt mihez kezdenek majd a sikeres túlélés érdekében a nagy fehér cápák. A Cápák a fókák ellen azonban egy ennél fontosabb kérdést is vizsgál: mire számíthatunk, ha a fókák és cápák száma ilyen ütemben nő tovább? A cápák kapcsolata a delfinekkel is ellenséges és veszélyes, különösen az utóbbiak számára. A Cápák a delfinek ellen című epizódban Dr. Mike Heithaus és csapata arra keresik a választ, hogy miért támadják meg a cápák minden eddiginél többször a delfineket.

A Nukleáris cápában Philippe és Ashlan Cousteau a tengerbiológus Luke Tripple-vel utaznak a  csendes-óceáni Bikini korallzátonyokhoz, hogy tanulmányozzák a Hidegháború alatti kísérleti atomrobbantások során elpusztult területet. A nukleáris fegyverek becsapódása porrá zúzta a két szigetet és azok teljes élővilágát, mára viszont a tengeri ökoszisztéma újjászületett és szirticápák népesítették be a területet. De vajon honnan érkeztek? Hiszen eddig úgy tudtuk, a szirticápák nem vándorolnak.

Manapság világszerte egyre többször fordulnak elő cápatámadások. Megoldást kell találni az egyre növekvő felháborodás miatt a cápák ellen kihelyezett halálos hálók és tartályok problémájára. A cápák köztünk élnek bemutatja Dr. Craig O’Connell elképzelését, aki úgy gondolja, sikerült kifejlesztenie egy olyan rendszert, aminek segítségével a cápák és az emberek békésen élhetnek egymás mellett.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

  KEDVES LÁTOGATÓINK!
  Frissítve: 2021.04.20.

  A Tropicarium 2020. november 11-től zárva tart.
  Reméljük, mielőbb találkozunk, addig is kövessenek minket online.

  We're temporarily closed due to covid-19


  TROPICARIUM