Oroszlánmajom kifutó

Aranyfejű oroszlánmajom - Leontopithecus chrysomelas

Méret: 30 cm és 0,6 kg.

Elterjedés: Dél-Amerika trópusi esőerdői.

Táplálék: gyümölcsök, levelek, nektár, fanedvek, pókok, csigák, tojások.

Érdekesség: csak Brazília Bahia államának déli csücskében él, az erdőirtások miatt a kihalás szélére került. Veszélyeztetett! A főemlősök kezein és lábujjain köröm van. Anyagát tekintve a karom és a köröm egyaránt szaru, alakjuk azonban eltér. A köröm védi az ujjvéget, de lehetővé teszi az ujjakkal való finomabb mozdulatokat. A karmosmajmok kis méretű ujjaikkal nem tudják még a vékony gallyakat sem átfogni, ráadásul hüvelykujjuk sem fordítható szembe, így a karom sokkal jobban segíti őket. A karmot tartják ősibbnek, amelyből kialakult a köröm. A karmosmajmok esetében azonban a karmok másodlagosan alakultak ki, vagyis oldalirányból összenyomódott körmökből.

Rulrul - Rollulus roulroul

Méret: 27 cm és 0,2 kg.

Elterjedés: Maláj-félsziget, Szumátra és Borneó.

Táplálék: mindenevő; rovarok, férgek, gyümölcsök, magvak.

Érdekesség: a tojó 5-6 tojást rak, a kicsiket együtt vezetik a kakassal és rovarokkal kínálják őket. Nappal a talajon kapirgálnak, míg éjszakára bokrokra, fákra szállnak fel aludni.

Liszt-majom kifutó

Liszt-majmocska - Saguinus oedipus

Méret: 30 cm és 0,4 kg.

Elterjedés: Dél-Amerika trópusi esőerdei.

Táplálék: ízeltlábúak, gyümölcsök, fanedvek.

Érdekesség: bár a Liszt-majmocskát gyapjasfejű tamarinnak is nevezik, mégis elterjedtebb az előző neve. Utóbbi elnevezését német nyelvterületről származtatják, ahol a híres zongoravirtuóz, Liszt Ferenc hajviseletéhez tartják hasonlónak feje fehér szőrzetét.

Szenes teknős - Chelonoidis carbonaria

Méret: 41 cm és 9 kg.

Elterjedés: Panamától, Argentína északi részéig honos.

Táplálék: főleg növények, gyümölcsök, gombák, bogyók, néha döghús.

Érdekesség: a nőstény 5-15 tojását mély gödörbe rakja. Ezekből kb. 120 nap múlva bújnak elő a kerek és lapos páncélú bébik.

Rulrul - Rollulus roulroul

Méret: 27 cm és 0,2 kg.

Elterjedés: Maláj-félsziget, Szumátra és Borneó.

Táplálék: mindenevő; rovarok, férgek, gyümölcsök, magvak.

Érdekesség: a tojó 5-6 tojást rak, a kicsiket együtt vezetik a kakassal és rovarokkal kínálják őket. Nappal a talajon kapirgálnak, míg éjszakára bokrokra, fákra szállnak fel aludni.

Kígyós terrárium 1

Brazil hamiskobra - Hydrodynastes gigas

Méret: 220-300 cm

Elterjedés: A brazil hamiskobra Dél-Amerikában fordul elő. Leginkább a trópusi esőerdőkben, mocsárvidékeken és más hasonlóan nedves területeken fordul elő.

Táplálék: halakkal, kétéltűekkel, kisebb emlősökkel és hüllőkkel táplálkozik.

Érdekesség: Ha veszélyt érez, a valódi kobrákéhoz kissé hasonló testtartást vesz fel, és nyaki részét és testét ellapítva próbál fenyegetővé válni. Szájában méregfogak találhatóak, mérge azonban nem túl erős. Mivel méregfogai a száj hátsó részében találhatóak, ezért marásánál a méreg bejutásának az esélye is csekély. Valószínűleg éppen ezért nem tartozik hazánkban a „veszélyes állatok” kategóriájába.

Kígyós terrárium 2

Királypiton - Python regius

Méret: 100-130 cm

Elterjedés: Afrika nyugati és középső része. Megtalálható trópusi esőerdőkben, száraz, füves- és fás szavannákon és művelt területeken egyaránt.

Táplálék: kisebb rágcsálók

Érdekesség: Ha megriasztják őket, “gombóccá” tekerednek össze, úgy hogy a fejük javarészt rejtve legyen. Innen ered az angol elnevezésük is: “ball  python” azaz labdapiton. A szájnyílás mentén hőérzékelő gödörszervek helyezkednek el, melyek annyira kifinomultak, hogy a kígyó akár a 0,01-0,02 °C-os eltérést is észlelheti, így a sötétben is könnyen észreveszi a melegvérű zsákmány közeledtét.

Védettségi kategória: Nem fenyegetett,  CITES II

Kígyós terrárium 3

Honduraszi királysikló - Lampropeltis triangulum hondurensis

Méret: 1,2 m és 0,8 kg.

Elterjedés: Közép-Amerika esőerdei.

Táplálék: madár, kígyó, gyík, emlős.

Érdekesség: Bár élénk színei alapján mérgeskígyónak néz ki, mérge nincs, csak apró fogai. Színezete azonban nagyon hasonlít az erős méreggel rendelkező korallkígyókéra, így a ragadozók őt sem bántják.

Kígyós terrárium 4

Zöld fapiton - Morelia viridis

Méret: 1,5 m és 2,5 kg.

Elterjedés: Új-Guineában és a szomszédos kisebb szigeteken, valamint Észak-Ausztráliában honos.

Táplálék: madár, rovar, gyík, emlős.

Érdekesség: a tojásból kikelő utódok színe egészen más, mint a felnőtteké, a citromsárgától a téglavörösig számos árnyalat előfordul náluk.

Kígyós terrárium 5

Szivárványos boa - Epicrates cenchria cenchria

Méret: 2 m és 4 kg.

Elterjedés: Közép-Amerika, a Karib-térség és Dél-Amerika északi, valamint középső területén honos.

Táplálék: madár, emlős.

Érdekesség: fényes felületű pikkelyei látszólag simák, azonban mikroszkopikus méretű barázdák (bőrlécek) találhatók rajtuk, amelyek színeire bontják a rájuk vetülő fényt, ahogy az állat mozog. Ez okozza a szivárványos csillogását.

Kubai karcsúboa - Epicrates angulifer

Méret: 4 m és 6 kg.

Elterjedés: Kuba és a körülötte fekvő kisebb szigetek.

Táplálék: madár, emlős.

Érdekesség: ál-elevenszülő, az anya testében fejlődnek ugyan az utódok, de nincs kapcsolatuk vele, a szikanyagukból táplálkoznak.

Kígyós terrárium 6

Albínó kockáspiton - Python reticulatus

Méret: 10 m és 158 kg.

Elterjedés: Délkelet-Ázsia.

Táplálék: madár, nagytestű emlősök.

Érdekesség: Számos színváltozata ismert, ez a levendula albínó, melyen jól látszik a lilás mintázat.

Kígyós terrárium 7

Kockás piton - Python reticulatus

Méret: 10 m és 158 kg.

Elterjedés: Délkelet-Ázsia.

Táplálék: madár, nagytestű emlősök.

Érdekesség: a Föld leghosszabb kígyója, bár testsúlyra a zöld anakonda megelőzi. Tojással szaporodik, melyeket a gyűrűi közé helyez, és kikelésig őriz az anya.

Szabadon repülők

Villásfarkú szalakóta - Coracias caudata

Méret: 40 cm és 0,5 kg

Elterjedés: Afrikában fordul elő, Etiópiától egészen Dél-Afrikáig. Nyílt erdőkben, bokros-fás szavannákon találkozhatunk vele.

Táplálék: főként ízeltlábúakkal táplálkozik, de időnként kisebb gerincesek is szerepelhetnek az étlapján.

Érdekesség: Farktollai villásan végződnek, így többen használják rá a fecskeszalakóta elnevezést is. Ha repülő rovarokra vadásznak villámgyors manőverek segítségével kapják el zsákmányukat. A Tropicariumban egy pár él, a hím példány – Bob – már Magyarországon látta meg a napvilágot. Sokszor egy életre választanak párt maguknak. Kenya nemzeti madaraként tartják számon ezt a fajt.

Természetvédelmi helyzet: Nem fenyegetett

Királycsőricse - Lamprotornis regius

Méret: 35 cm; 46-63 g

Elterjedés: Afrika keleti részén fordul elő.A szárazabb bozótos és füves területei jelentik fő élőhelyét.

Táplálék: főként rovarokkal és kisebb részben gyümölcsökkel táplálkoznak.

Érdekesség: A király fényseregély Afrika legszínpompásabb madarai közé tartozik. Leggyakrabban kisebb csoportokban találkozhatunk velük. Fogságban akár 27 évig is elélhet!

Természetvédelmi helyzet: Nem fenyegetett

Rizspinty - Lonchura oryzivora

Méret: 15-17 cm

Elterjedés: Indonézia szigetvilága. Trópusi vidékek; cserjékkel, bokrokkal benőtt füves puszták, szántók és művelt területek lakója.

Táplálék: különféle magvakkal táplálkozik, ahogy neve is mutatja, kedvenc táplálékai közé tartozik a rizs is.

Érdekesség: Hatalmas csapatokba verődve tölti az év nagy részét, csak a fészekrakás és fiókanevelés idején él párosával. Táplálékának jelentős részét teszi ki a rizs. A rizs érésekor hatalmas seregeik támadják meg a rizsföldeket, ahol tetemes károkat okozhatnak.

Természetvédelmi helyzet: Sebezhető

Kacagó gerle - Streptopelia risoria

Méret: 50 cm; 160 g

Elterjedés: eredetileg Afrikában jött létre ez a háziasított gerlefajta.

Táplálék: elsősorban magokkal táplálkozik.

Érdekesség: Ez a madár nem fordul elő a természetben. Gyakran tartják mivel könnyű mind a tartása mind a szaporítása. Fészkébe általában két tojás kerül. Többnyire 12 évig élnek, azonban már volt rá példa, hogy egy példányuk 29 éves kort ért meg. Nevét a kacagáshoz hasonló hangja miatt kapta.

Természetvédelmi helyzet: háziasított