Kajmán terrárium

Cuvier-törpekajmán - Paleosuchus palpebrosus

Méret: 1,5 m és 7 kg.

Elterjedés: Dél-Amerika északi része.

Táplálék: ebihal, béka, csiga, rák, ízeltlábú, kisebb hal.

Érdekesség: a krokodilfélék legkisebb képviselője. A nőstény 10-25 tojást rak a hímmel együtt épített fészekbe. Kb. 90 nap után kelnek ki a kicsik, akiket az anya vagy néha az apa is a vízbe szállít, majd tovább védelmez. A nemek közti különbség elhanyagolható, így csak a nemi szerv kifordításával állapítható meg biztosan az ivar. A mi kajmánunk hím.

Orrszarvú leguános terrárium

Orrszarvú leguán - Cyclura cornuta

Méret: 122 cm és 48 kg.

Elterjedés: csak Hispaniola szigete.

Táplálék: levél, mag, virág, gyümölcs, néha ízeltlábú, döghús.

Érdekesség: párzás után kb. 40 nappal a nőstény mély lyukat ás, ebbe rakja 5-20 tojását. Fogságban akár 20 évig is élhet. Veszélyeztetett!

Kis terráriumok

Festőbéka - Dendrobates tinctorius

Méret: 6 cm és 0,01 kg.

Elterjedés: Surinam, Francia Guyana, Brazília.

Táplálék: ragadozó; apró, élő ízeltlábúak, férgek.

Érdekesség: a nyílméregbékák rendkívül élénk színűek, ezzel jelzik, hogy mérget tartalmaznak. Bőrükben a Föld talán legerősebb mérge, a batrachotoxin termelődik. Az indiánok vadászatra használták ezt az erős mérget, ebbe mártogatva a nyílhegyet. Ezzel a nyíllal elég volt megkarcolni a prédát, az rövidesen belehalt a mérgezésbe. Főzés hatására viszont elbomlik, ezért ehetővé válik az áldozat.

Sárgaszalagos nyílméregbéka - Dendrobates leucomelas

Feketelábú nyílméregbéka - Phyllobates bicolor

Kék nyílméregbéka - Dendrobates azureus

Arany famászóbéka - Dendrobates auratus

Sárga csíkos nyílméregbéka - Dendrobates truncatus

Háromcsíkos nyílméregbéka - Epipedobates anthonyi

Sávos nyílméregbéka - Phyllobates vittatus

Hosszúfarkú fűgyík - Takydromus sexlineatus

Méret: 30 cm 

Elterjedés: Délkelet-Ázsia területein széles körben elterjedt (Délkelet-Kína, Vietnam, Indonézia stb.).

Táplálék: apró ízeltlábúakkal táplálkozik

Érdekesség: A hosszúfarkú fűgyík legnagyobb érdekessége talán szokatlanul hosszú farka. Ez kíválóan segíti élőhelyén a hosszú fűszálakon való közlekedésben. A gyíkok maga 6 cm-es testhosszához általában egy 20-25 cm hosszú farok párosul.

A nemek időnként a karjuk mozgatásával kommunikálnak. A két nem mellesleg nagyon hasonlóan néz ki. 2-4 tojásukat általában a fűcsomók közé, alá tojják le.

Vöröstorkú anolisz – Anolis carolinensis

Méret: 15 cm 

Elterjedés: Dél-Karolina államtól délre, egészen Florida legdélebbi részéig előfordul, sőt Kubában is megtalálható. A Hawaii-szigetekre betelepítették.

Táplálék: apró ízeltlábúakkal táplálkozik

Érdekesség: Amerikában “amerikai kaméleonként” is emlegetik ezt a leguánfélékkel rokon fajt. A kaméleonokhoz semmi köze viszont képes színét barnára vagy zöldre változtatni.

A hím bólogatással és rózsaszínes toroklebenyét kifeszítve–mely nyugalmi állapotban nem látható-  udvarol a nőstényeknek.

Új-Kaledóniai vitorlás gekkó - Correlophus ciliatus

Méret: 21-23 cm

Elterjedés: Ausztráliától északkeletre, Új-Kaledóniában fordul elő.

Táplálék: ízeltlábúakkal és esetenként gyümölcsökkel táplálkozik

Érdekesség: Ezt   a  kis gekkót már egyre gyakrabban tartják terráriumokban is, pedig  ezelőtt  sokáig  már – már  azt  hitték   kipusztult  a  természetben ,  1994 – ben fedezték  fel  újra.  Elsősorban  rovarokkal táplálkozik ,  azonban  szívesen  fogyaszt túlérett  gyümölcsöket  vagy  nektárt  is. Könnyen  megérhetik  a  20  éves  kort.

Képes a színe változtatására. Gyakran egész más színe van napközben és az éjszaka során, de színe akár az egyed  fejlődése  alatt  is változhat. Színük lehet sárga, barna, vörös, narancssárga különféle mintázattal.

Fehérpamacsos selyemmajom kifutó

Fehérpamacsos selyemmajom - Callithrix jacchus

Méret: 15 cm és 0,36 kg.

Elterjedés: Északkelet-Brazília.

Táplálék: fanedv, ízeltlábú, virág, gyümölcs.

Érdekesség: 2-13 fős családokban élnek, ahol a papa és a mama a vezető. Csak a vezér nőstény szaporodik, a csapat fiatal nőstényeit hormonálisan gátolja. Többnyire ikrek az utódok.

Gömb terráriumok

Óriás erdei imádkozó sáska - Hierodula majuscula

Méret: 7 cm

Elterjedés: Ausztrália északi, trópusi területein fordul elő.

Táplálék: más ízeltlábúakkal táplálkozik

Érdekesség: Az Ausztráliában élő imádkozó sáska fajok közül ő nő a legnagyobbra.  Az imádkozó sáskák nagyon jól álcázzák magukat, így ha kisebb rovar ér a közelükbe, egy villámgyors mozdulattal elkapják. Sajnos a hímek sincsenek biztonságban, ugyanis ha párzás közben a nőstény megéhezik, néha előfordul, hogy a hímmel csillapítja éhségét. A szaporodás kapcsán ez úgy jelenthet előnyt, hogy a jóllakott nőstény több petét rakhat le, így a nagyobb számok alapján nagyobb az esély, hogy a hím utódai közül életben maradjanak és továbbvigyék apjuk génjeit.

Az imádkozó sáskák nevükkel ellentétben inkább a csótányokkal, mintsem a sáskákkal állnak közelebbi rokonságban. Az imádkozó jelző a jellegzetesen tartott fogólábaikra utal. Ha a közelükbe ér zsákmányuk, ezzel ragadják meg.

Kaméleonos terrárium

Párduckaméleon - Furcifer pardalis

Méret: 45-50 cm

Elterjedés: Madagaszkár, de betelepítették Mauritius és Réunion szigetére.

Táplálék: különféle ízeltlábúak.

Érdekesség: A kaméleonoknak három különleges tulajdonságuk van. Leghíresebb talán a színváltoztató képességük. Ez azonban kissé eltér a közhiedelemben eltérő képpel, ugyanis nem tudják bármilyenre változtatni a színüket, a színezetük többnyire a hangulatuktól függ. Másik érdekességük, hogy a szemüket egymástól függetlenül tudják mozgatni. A zsákmány megragadását is tisztes távolból meg tudják kezdeni, ugyanis kilőhető nyelvük rendkívűl rugalmas, akár a testhosszuk kétszeresének megfelelő távolságban is elérheti a kiszemelt rovart.

Egyes elterjedési területekre jellemző a egy-egy kaméleon színváltozat. A Nosey Beből és Ambanjából tipikusan kékek, viszont a Diego Suarezből és Sambavából származók pirosak, zöldek vagy narancssárgák. A hímekre jellemzőek a legpompásabb színek. A nőstények színe nem csak szerényebb, gyakran méretük is csak fele a hímekének.

Ausztrál terrárium

Kéknyelvű szkink - Tiliqua scincoides

Méret: 50 cm

Elterjedés: a kéknyelvű szkink, Ausztrália szárazabb területeit, félsivatagait, füves-bozótos helyeit népesíti be. Új-Guineán is előfordul.

Táplálék: mindenevő; rovarokkal, csigákkal és gyümölcsökkel is táplálkozik

Érdekesség: Feltűnően kék nyelvét általában a ragadozók elijesztésére használja. Ha veszélyben érzi magát, teleszívja magát levegővel, száját kitátva és nyelvét kiöltve próbálja elrettenteni támadóját.

Galléros gyík – Chlamydosaurus kingii

Méret: 85 cm

Elterjedés: Észak- és Északnyugat-Ausztráliában, valamint Indonézia és Pápua Új-Guinea területén fordul elő.

Táplálék: rovarokkal és apró gerincesekkel táplálkozik

Érdekesség: a galléros gyík kifeszített gallérját leggyakrabban a ragadozók elrettentésére alkalmazza. Ilyenkor félelmetesebbnek és nagyobbnak látszik. Ha ez nem elég, akkor két lábra állva egy gyorsan elszalad a következő fáig, melyre gyorsan felkapaszkodik, hogy elkerülje támadóját.